Homoktövis magolaj Adamo 10 ml
Gyulladást gátló, égési sebekre, daganat megelőző, bélműködést szabályozó hatású olaj.
A homoktövist több nyelven is a természet aranyának nevezik.
E készítmény gazdag karotinoidokban (provitamin A) E- és A-vitaminban (a bőrsejtek és a nyálkahártya egészségéhez járulnak hozzá), foszfolipidekben és esszenciális zsírsavakban, melyek el?segítik a keringési rendszer egészséges müködését, csökkentik a vér triglicerid szintjét.
A zsírban oldódó vitaminok forrása, nevezik polivitaminoknak is.
A karotinoidok er?s antioxidáns hatásúak.
Mire jó a homoktövis?
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején.
Sokan használják meghűléses megbetegedéseknél.
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer".
Roboráló hatású lábadozási időszakban
Allergiák, pl. szénanátha esetén is javasolt.
Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
Májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek enyhítésére is.
Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Külsőleg a terméséből hidegen sajtolással kinyert zsírosolajat nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, égési- és sugársérülések, valamint sérült nyálkahártyák (gyomor- , méhnyak- , hüvely) kóros elváltozásainak kezelésére használják.
E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
Mi van a homoktövisben?
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében.
Megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat, gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg / 100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma.