Amarántmag bio klorofill 250g
Egyedülállóan komplex beltartalom!
Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:
|
Fehérje (%) |
Lizinhányad (%) |
Szénhidrát (mg) |
Kalcium (mg) |
Vas (mg) |
Magnézium (mg) |
Amaránt |
16 |
8,5 |
63 |
162 |
10 |
280 |
Búza |
10 |
3,5 |
71 |
41 |
3,3 |
20 |
Amaránt/búza |
160% |
243% |
89% |
395% |
300% |
1400% |
Kukorica |
9 |
2,5 |
74 |
20 |
1,8 |
7 |
Rozs |
13 |
4 |
73 |
38 |
2,6 |
- |
Hajdina |
12 |
5,8 |
72 |
33 |
2,8 |
- |
Rizs |
7 |
2,7 |
77 |
32 |
1,6 |
13 |
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt |
75 |
Tehéntej |
72 |
Szója |
68 |
Árpa |
62 |
Búza |
60 |
Földimogyoró |
52 |
Kukorica |
44 |
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza
Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:
A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.